Peter G R O S S A R D T: Philostr. VA 8,31 und die Frage nach der epikureischen Prägung des Corpus Philostrateum

WJA Band 38, 2014. Seite 5 - 38

Abstract

The present article starts with a linguistic discussion of Apollonius' utterance at VA 8,31,3, which leads to a discussion of the philosophical stance of its author Philostratus. The case for Epicurean sympathies rests mainly on a compositional device which contrasts the beginning of a literary work with its end (as attested in ancient Greek and Latin literature from the Iliad onwards). Interestingly, Philostratus connects this topic with the idea of undying glory and therewith seems to polemize against Plutarch's criticism of Epicurus.

The article ends with a discusssion of the Epicurean elements in Philostratus' Heroicus and with a discussion of the relative dating of the Heroicus and the Vita Apol!onii. Finally a plea is made for philological questions being treated legibus artis suae.